Stagelopen in China waarvoor moet je opletten

Meer over jouw mogelijke stage in China

Stagevergoeding
Of je in China een stagevergoeding krijgt, hangt af van het bedrijf waar je gaat werken. Als je gewoon betaald krijgt, dan komt de vergoeding vaak overeen met het lokale loon. Vergeleken met Nederland is dat misschien niet veel, maar de kosten voor levensonderhoud in China zijn erg laag, waardoor je er wel van rond kunt komen. 

Studiefinanciering
Wil je studiefinanciering behouden tijdens je stage in China, dan moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan je (Nederlandse) universiteit of hogeschool én je stage moet deel uitmaken van je Nederlandse opleiding. Voor meer info, kun je kijken op de website van DUO IB-groep. Let op: wanneer je een beurs aanvraagt dan dien je altijd een begroting op te stellen. De China Scholarship Council verstrekt beurzen aan internationale studenten voor studie en onderzoek in China. 

Internationaal cv en taal
In een Chinees cv probeer je een bedrijf over te halen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Maar prijs jezelf niet teveel aan, want Chinezen waarderen bescheidenheid. Stel je cv af op de branche waarin je stage wil gaan lopen en vertaal je persoonlijke gegevens in het Chinees. Vermeld ook een aantal referenties, met contactgegevens. Door een positieve brief van je studiebegeleider of werkgever kunnen je kansen op een stageplek stijgen. In China worden ook vaak kopieën van diploma’s meegestuurd bij een sollicitatie. 

Beperkt aanbod
Zelf een stageplaats regelen in China kan lastig zijn omdat er een beperkt aantal werkvergunningen beschikbaar zijn voor Nederlandse stagiairs. Een uitwisselingsprogramma geeft je de beste kans op een stageplaats. Sterrenstages heeft diverse contacten in China. 

Huisvesting en levensonderhoud 
De meeste van onze contacten hebben onderdak voor jouw geregeld maar het kan zijn dat er geen kamers beschikbaar zijn: Studentenkamers voor buitenlandse studenten deel je met één tot drie studenten. Een gemeubileerde gedeelde kamer met airconditioning, eigen badkamer en soms zelfs een koelkast kost rond de € 14 en € 28 per dag. Wanneer je buiten een campus woont, betaal je meer huur. Let erop dat je als buitenlander ook meer zult moeten betalen dan Chinezen. Een driekamerappartement kost tussen de € 200 en € 300 per maand. Daar komt nog zo’n € 25 per maand bij voor gas, licht, water en telefoonabonnement. Eenvoudige gedeelde kamers (voor twee studenten) in studentenhuizen kosten € 2,50 tot € 3,00 per dag, met gebruik van gemeenschappelijke faciliteiten. De kamers zijn gemeubileerd (bed, tafel, stoel, kast, tv en telefoon). De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 6 tot € 8 per dag. Met dank aan SUM   
Voor je uitgebreide en betaalbare stageverzekering ( China kan namelijk heel kostbaar zijn als je onverwachts wat overkomt) kijk je HIER

Sterrenstages MBO en HBO stage Vacatures
× Hoe kan Sterrenstages je helpen?