Het stagegesprek. Waar opletten?

Het stagegesprek
Na het schrijven van je brief en je CV heeft het bedrijf je uitgenodigd voor een gesprek. Da’s mooi! Het blijft een spannend moment zo’n gesprek maar middels een aantal aandachtspunten ga je gemotiveerd naar het gesprek en zal het goed verlopen.

Waar moet je op letten voorafgaande het gesprek?
Goed voorbereid maakt je minder nerveus en kom je zelfverzekerd over. Waarover moet je nadenken voordat je op gesprek gaat?

Ken je zelf In het bijzonder:

 1. Houding. ( niet stug zijn, bijdehand etc.)
 2. Karaktereigenschappen.( leergierig, sta je open voor commentaar, etc.)
 3. Persoonlijkheidskenmerken. ( snel verveelt, vriendelijk, introvert of juist extrovert)

Wat kan en ken ik al? Denk hierbij vooral aan je:

 1. Kennis.
 2. Vaardigheden.
 3. Competenties.( vakbekwaamheid)
 4. Werkervaring.

Wat is je doel bij dit bedrijf en in de toekomst? Denk hierbij aan:

 1. Wat je wilt leren tijdens je stage/afstudeeropdracht.
 2. Als stagiaire verkoop je jezelf op een positieve manier. Zorg ervoor dat je je eigen talenten op een gemotiveerde en enthousiaste wijze overbrengt in het gesprek.

Zorg dat je de juiste informatie hebt van het bedrijf
Zorg ervoor dat je voldoende en de juiste informatie hebt over de organisatie waar je stage wil gaan lopen. Op het internet staat meer dan genoeg over het bedrijf. Zorg dat je in ieder geval de informatie weet dit belangrijk is tijdens het gesprek. Extra’s zijn niet onbelangrijk maar houdt het beperkt tot bijvoorbeeld de omvang van de organisatie,wat ze klanten / gasten kunnen bieden, de geschiedenis, de grootte van de afdeling en de bedrijfscultuur. En zelfs wat er momenteel speelt. Er zijn voldoende nieuwsbrieven waar je op kunt abonneren. Voor deze informatie kun je gebruik maken van:

 1. Artikelen over het bedrijf in tijdschriften, vakbladen en kranten.
 2. Artikelen op het internet
 3. Je eigen ervaring. ( je hebt er al gewerkt, geslapen, gegeten)
 4. De contactpersoon van het bedrijf. ( bel gerust voor extra informatie)
 5. Het bedrijf zelf: bij personeelszaken, brochures en jaarverslagen. 
 6. Werknemers die je kent binnen het bedrijf, familie, vrienden.

Standpunt van het stagebedrijf over de stagiair
Het bedrijf heeft je brief en CV al gelezen. Alleen nu nog de extra toevoeging: wat ziet een bedrijf graag van een kandidaat? Zorg ervoor dat je dit te weten komt. Zijn ze stijf en formeel of juist een open bedrijfscultuur waar iedereen elkaar met de voornaam aanspreekt en alle deuren openstaan om elkaar te helpen. Is het bedrijf druk en werkt het met veel deadlines. Probeer je hierop in te spelen en zorg ervoor dat je laat zien dat je past in deze cultuur.

Voor gesprekken bestaat de ongeschreven regel dat je beter te netjes gekleed kan zijn dan te casual ( vrije tijd). Je hoeft nu niet gelijk allerlei dure uitgaven te doen om perfect voor de dag te komen. Je dient alleen je goede wil te tonen. Mogelijk mag je bij in intreding je eigen kleding dragen of krijg je een uniform. Laat zien dat je flexibel bent.

Wees op tijd!
Beter 15 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat. Indien je denkt te laat te komen, bel altijd. Neem verder pen, papier, je brief en je CV mee. Maar ook je agenda voor het prikken van data. En als laatste ben GEMOTIVEERD!!!

Kleding en lichamelijke verzorging
Wat moet ik aan? Regels bestaan er dus niet voor. Maar laat het passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Een (mantel) pak kan altijd. Maar om een drie delig pak aan te trekken voor bijvoorbeeld een functie in de keuken is mogelijk wat overtrokken. Kleding moet je lekker zitten, het komt verzorgd over naar het bedrijf. Maar ook je schoen,pumps,laarzen etc. schoon en netjes.

Niet alleen kleding is belangrijk maar ook je lichamelijke verzorging. Fris ruiken, geen vlekken op je handen of kleding, schone nagels etc. maken een goede indruk. Het ruiken uit je mond of binnenkomen met een kauwend gezicht maakt het er niet beter op. Dus geen knoflook de dag ervoor!  Succes!

× Hoe kan Sterrenstages je helpen?