CAO: afspraken binnen een specifieke branche of organisatie

CAO 
Mogelijk kom je met je stage voor het eerst in aanmerking met de CAO. Dit een Collectieve Arbeidsovereenkomst die geldt voor de branche of zelfs alleen organisatie waar je stage gaat lopen.

In deze CAO worden afspraken vastgelegd die gelden voor alle werknemers. Vaak zijn het zaken die gaan over geld. Salaris bijvoorbeeld of vakantiegeld. Verder staat er in deze CAO voor wie die precies gelden.

Anderzijds gaat het over afspraken in niet in geld wordt uitgedrukt. Zoals vakantiedagen, kinderopvang, inspraak in bedrijf, loopbaanontwikkeling, veiligheid etc.

In principe geldt de CAO voor alle werknemers maar het kan zijn dat het voor een bepaalde groep werknemers niet geldt( seizoenswerkers, uitzendkrachten en of stagiaires)

Vakbonden zijn een van de partijen die namens de werknemers om de tafel gaan met werkgevers om over de CAO te onderhandelen.

Wie valt er onder een CAO? 
Helaas is er niet voor iedereen een CAO. Bijbaantjes zoals krantenbezorgers en pizzakoeriers hebben bijvoorbeeld geen CAO. In dat geval gelden de Nederlandse wetten.

Zowel jij als je werkgever moeten zich altijd aan de wetten houden. Deze wetten regelen zaken over het arbeidscontract en ontslag, arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, het minimumloon en de minimum vakantietoeslag. Deze gelden voor alle branches en iedereen die werk verricht. De CAO is er om extra’s te regelen binnen een bepaalde branche of organisatie. Deze mag dus niet zomaar iets anders zeggen dan dat er in de wet staat. Bijvoorbeeld niet minder vakantiedagen geven dan in de wet vermeldt staat.

Zegt je werkgever dat voor jou geen CAO geldt, controleer dat dan wel even. Je hebt het risico dat je betere regelingen misloopt, als hij geen gelijk heeft. Vooral voor flexwerkers( medewerkers die onregelmatige uren werken) is het nogal eens onduidelijk. Lees je arbeidscontract er nog eens goed op na of er toch niet verwezen wordt naar een CAO.

Voor de HORECA:ArbeidsVoorwaardenregelement 
Voor Facilitair:CAO
Voor Reisbranche:CAO
Voor Evenementen:      CAO
Sterrenstages MBO en HBO stage Vacatures
× Hoe kan Sterrenstages je helpen?