logo

Inloggen Inloggen

E-mail adres (geen hotmail,live of outlook gebruiken ajb):

Wachtwoord (Vergeten):Gratis aanmelden (studenten)
Aanmelden (bedrijven)


Openingstijden Openingstijden

Wij zijn bereikbaar van:
maandag tot en met vrijdag
van 09:00 tot 17:00

Het is: 14:12 (GMT+1)
(17-02-2019)

Contactinformatie Contactgegevens

Telefoon Telefoon: +31-23-7112451
Telefoon Mobiel: +31-65-1429965
Skype Skype: sterrenstages
E-mail E-mail: Contactformulier


Facebook E-mail Twitter LinkedIn Google+

Facility managers sleutelrol bij vaststellen kostprijsGeplaatst op 10-04-2012.

Facility managers moeten steeds vaker financiële verantwoording afleggen aan directies en kritische vragen over investeringen beantwoorden. Een aantal financiële onderwerpen moeten in ieder geval eigen zijn bij facility managers. Kostprijsberekening is één van de belangrijke financiële onderwerpen voor facility managers.

Facility Managers moeten steeds vaker rekening houden met kostprijsberekening. Deze calculaties zijn belangrijk voor het vaststellen van de kostprijs die een dienst met zich mee brengt. Eigenlijk is de kostprijsberekening het ‘beprijzen’ van een dienstverlening. Vaak worden op basis van service level afspraken diensten verleend aan de (interne) klant.

Methodieken

Om een goed inzicht te kunnen krijgen in wat een dienstverlening kost, worden er calculaties gemaakt ter vaststelling van de kostprijs. Daarbij staat de facility manager ook weer een verschillend aantal methodieken ter beschikking en zal de wijze van kostprijsbepaling vaak aansluiten bij de manier waarop dit binnen de organisatie gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van integrale kostprijsberekening, direct costing of Activity Based Costing.

Transferpricing

In de facilitaire afdelingen worden kostprijzen ook op basis van nacalculatie vastgesteld en doorberekend. Het berekenen van kostprijzen en het komen tot interne verrekenprijzen is vooral aan de orde als er sprak is van doorbelasting of bij toetsing op marktconformiteit van de facilitaire dienstverlening. Ook staat de kostprijsberekening aan de basis voor een goed systeem voor transferpricing.

Lees meer in Facility Management Magazine

Lees het uitgebreide artikel van Pieter van den Herik van Corporate Facility Partners (CFP) over facilitair begroten in de april-editie van Facility Management Magazine.

Cursus ‘Facilitair begroten’

Op 12 juni organiseert FMM in samenwerking met Corporate Facility Partners (CFP) de cursus ‘Facilitair begroten’. De cursus is gericht op het begrotingsproces, interne verrekening van facilitaire diensten en het opstellen van een business case. Ook wordt er een casus uit de praktijk behandeld. Daarbij kruipen de deelnemers in de huid van de directie en moeten ze een besluit nemen over een grote investering.

(bron= FMM)

Klik hier voor recente stageplaatsen

Adverteren in samenwerking met

 

ISS INTERCLEAN

 

 

 

 2009-2019 SterrenStages. Alle rechten gereserveerd. | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Over ons | Sitemap Realisatie door: xynta