logo

Inloggen Inloggen

E-mail adres (geen hotmail,live of outlook gebruiken ajb):

Wachtwoord (Vergeten):Gratis aanmelden (studenten)
Aanmelden (bedrijven)


Openingstijden Openingstijden

Wij zijn bereikbaar van:
maandag tot en met vrijdag
van 09:00 tot 17:00

Het is: 01:32 (GMT+1)
(18-02-2019)

Contactinformatie Contactgegevens

Telefoon Telefoon: +31-23-7112451
Telefoon Mobiel: +31-65-1429965
Skype Skype: sterrenstages
E-mail E-mail: Contactformulier


Facebook E-mail Twitter LinkedIn Google+

Nieuwe stagewetgeving in de praktijkGeplaatst op 11-04-2017.

Sinds oktober 2016 zijn er voor buitenlandse studenten meer mogelijkheden om in Nederland stage te lopen. Volgens nieuwe wetgeving moet een stage ‘relevant’ zijn voor hun opleiding. Wat betekent dat in de praktijk?

Tijdens de Cospa-dag – dit jaar op donderdag 13 april – komen stagecoördinatoren en stagebegeleiders uit het hoger onderwijs bijeen. Dit jaar is het een hot item: de verruiming van de wetgeving rondom stages.

Internationale studenten van buiten de Europese Unie kunnen in het kader van hun studie in Nederland nu ook een stage lopen als dit geen verplicht onderdeel is van het curriculum. Sinds oktober 2016 staat vast dat zowel curriculaire als extra-curriculaire stages toegestaan zijn voor studenten van buiten de EU die in Nederland een opleiding volgen.

Kennismaking met arbeidsmarkt

“Het was een wens die al heel lang leefde bij instellingen en studenten”, zegt Floor van Donselaar van Mobstacles, het Nuffic-expertiseteam dat mobiliteitsobstakels voor onder meer internationale studenten en onderzoekers wegneemt. Het team heeft zich jarenlang hard gemaakt voor nieuwe wetgeving.

“De stage is een mooie kans voor studenten om kennis te maken met de Nederlandse arbeidsmarkt. We denken dat het de binding met Nederland vergroot”, zegt Van Donselaar. Instellingen geven aan dat de eerste studenten nu gebruik maken van de nieuwe stagemogelijkheden.

Model voor stageovereenkomst

De wijziging mag dan grote effecten hebben, in de wet zijn het slechts een paar woordjes die het verschil maken. Het woord ‘verplicht’ werd vervangen door ‘relevant’ in artikel 1f van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav).

In de toelichting op die wijziging staat onder meer dat de onderwijsinstelling in een stageovereenkomst moet verklaren dat de stage relevant is voor de studie. Dat leidt in de praktijk tot nogal wat vragen, merkt Van Donselaar.

Ze wijst daarom op het model dat Nuffic maakte voor een stageovereenkomst. Het model sluit aan op de gewijzigde regelgeving en is afgestemd met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV en Inspectie SZW. Aandachtspunten voor de instellingen zijn onder meer:

Relatie met opleiding

Het is belangrijk dat de stage een relatie met de opleiding heeft. Het ligt voor de hand dat de student een stage kan lopen in het veld waar de studie voor opleidt. Maar de stage kan ook op andere manieren relevant zijn, bijvoorbeeld als die draait om het ontwikkelen van analytische of communicatievaardigheden.

Leeraspect

Het leeraspect moet centraal staan in de stage, bijvoorbeeld door duidelijke leerdoelen op papier te zetten. Dit om te voorkomen dat studenten als goedkope arbeidskrachten aan het werk worden gezet.

Stagebegeleiding

De wet schrijft stagebegeleiding voor. Instellingen mogen die begeleiding zelf invullen, zegt Van Donselaar, als er maar minstens twee contactmomenten met de student zijn, en er achteraf een stageverslag wordt gemaakt. Ze noemt dit vergelijkbaar met de begeleiding die gangbaar is als Nederlandse studenten stage gaan lopen.

Visum: geen verandering

Op visumgebied verandert er voor studenten niets als zij stage gaan lopen. De studievoortgangseis van 50% blijft gelden.

Sessie op Cospa-dag

Op de jaarlijkse Cospa-dag wordt een speciale sessie georganiseerd om de regelgeving verder toe te lichten: ‘Relevante in plaats van verplichte stages: uitvoeringsobstakels.’ U kunt zich nu nog aanmelden, maar vol is vol. Deelname aan de Cospa-dag is gratis.

Meer informatie

 bron: Nuffic

Adverteren in samenwerking met

 

ISS INTERCLEAN

 

 

 

 2009-2019 SterrenStages. Alle rechten gereserveerd. | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Over ons | Sitemap Realisatie door: xynta